Много често, когато избираме къща за куче, си задаваме въпроса "Колко голяма къща да купя?". Моделите се предлагат в различни размери и разцветки. Ето 5 лесни съвета, как да подберете подходящия размер къщичка.

1. Ако кучето ви е още малко, предвидете колко голямо ще стане след 5-6 месеца.
Понякога характеристиките на породата могат да ви насочат доста точно. Друг фактор, който може да ви даде още по-точна информация, е размерът на родителите. Както и при хората, гените имат последната дума. Не пропускайте да съобразите, че пола също е от значение за размера на кучето.

2. Съобразете отвора на къщичката да не е много голям, но да не е и малък.
Размерът на вратата е от голямо значение, тъй като от там през зимата подухва неприятно. Вратата трябва да е толкова голяма, колкото кучето без проблем да влезе вътре. Това означава, че не трябва да пълзи, но е добре да навежда главата си.

3. Няколко препоръки и към формата на къщата.
Вратата е добре да е централно, както дълбочината да е по-голяма от ширината. Вратата поставена в единия край предполага по-лоша панорама на пазача. А по-голямата ширина, не позволява кучето да лежи спокойно срещу вратата. Доброто наблюдение и бързата реакция, са основни принципи в поведението на кучетата.

4. Да обсъдим и височината на къщата.
Понякога приказката колкото повече, толкова по-добре, не е вярна. Имайте едно на ум за много високите къщи, това е особено нефункционално, през зимата топлината от тялото на вашия любимец, се концентрира във височина. Изобщо, подхождайте с подозрение, към всички по-нестандартни форми, като обмислите добре покупката.

5. Изберете къща според големината на породата, не се презастраховайте!
Важното е да е топло и сухо през зимата, при по-голям размер, дори топлината от тялото не се задържа. Ако закупите къща, която е по-голяма, задължително поставете топла постелка.

Това са основните неща, на които трябва да обърнете внимание, при избора на къща за Вашия добър приятел.

Още статии по темата:

КЪЩА ЗА КУЧЕ, НО КАКВА?

КАК ДА СГЛОБИМ КЪЩА ЗА КУЧЕ В 8 СТЪПКИ

КУЧЕТАТА И ЗИМАТА