Сега е периода от годината, когато всичко живо се подготвя за зимата. Денят намалява, листата жълтеят a температурaтa пада.Чакаме студеното време. По-често мислим за Коледа и за меката топлина на камината. Но нека помислим за нашите верни другари кучетата. Късмета понякога ги отвежда близо до нас на топло пред камината, очакващи мило потупване по главата и вечеря. Когато, обаче остават навън през зимата, трябва да знаем как да не превърнем живота им в кошмар.


Уверете се, че Вашето куче e здраво. Евентуални нелекувани болежки, през зимата, биха могли да довeдат до по-сериозни проблеми. Така, че консултирайте се с ветеринарен лекар, споделете и намерението си кучето да презимува навън и ще получите компетентно мнение. Добре е през зимата, кучето да има защита от ветрове и снегове. Когато избирате къща за кучето си, внимавайте да е стабилна, ветро и водонепропусклива. Хубаво е да сложите и топла постелка, която ще спести много студ на домашния Ви любимец. Водата замръзва.Това много често се пропуска от стопаните. Слагайте топла водичка на Вашият шаро, той ще е много благодарен и няма да се налага да яде сняг или да ближе лед. През студените нощи, може да пълните пластмасова бутилка с топла вода и да я оставяте там където спи. Не забравяйте да увиете бутилката хубаво в плат, за да не се изгори кучето Ви в желанието си да се стопли.


Има породи кучета, които се чувстват по-добре на по-студено. Кучетата и котките с по- дълъг косъм са с по-добри шансове от късокосместите. Както и по- едрите породи ще почувстват снега по-меко от тези които газят в него до корем. Някои болести могат да намалят способността на кучетата да регулират телесната си температура. Такива болести са диабета, проблеми със сърцето, както и някои хормонални изменения.

Много младите и много възрастните кучета, също биха имали сериозен проблем с оцеляването през зимата. Тази статия е за кучетата, но трябва да споменем и котките . Те правят всичко по силите си, за да се стоплят, включително и се сгушват при двигателите на колите ни. Преди да тръгнете, почукайте по капака на колата си. Ако си имате неканен пасажер, това ще го събуди и ще избяга преди да сте запалили двигателя и да сте го наранили. Ако не сте сигурни дали Вашият любимец може да остане навън за през зимата, попитайте ветеринаря, така ще сте сигурни, че кучето Ви ще се чувства добре през зимата.

Още статии по темата:

КЪЩА ЗА КУЧЕ, НО КАКВА?

5 СЪВЕТА ПРИ ИЗБОРА НА КЪЩА ЗА КУЧЕ.

КАК ДА СГЛОБИМ КЪЩА ЗА КУЧЕ В 8 СТЪПКИ