Започнете, с каквото имате под ръка. Хлябът е чудесен начин да събудите любопитството на птичките. До другия ден хранилката ще е опразнена, а на близките храсти и дървета ще има накацали кандидати за още. Скоро пернатите ще научат, че на това място има храна и че вие не сте заплаха, а точно обратното – приятел. Ако имате търпение, може да приучите птичките да ядат направо от ръката ви.

За да привлечете разнообразни птички, а и за пълноценно хранене, може да си приготвите микс от семенца. В много зоо магазини има голямо разнообразие от готови смески, които може да закупите. Не забравяйте, ако имате възможност сменяйте видовете храна, така вашите нови приятели ще са здрави и силни. Плодовете също са част от диетата на много птички. Може периодично да споделяте част от плодовете, които имате в къщи.

Ако не сте сигурни какво точно да сложите в хранилката, то експериментирайте. Много скоро самите птички ще ви насочат какво харесват и какво не.
Хранилката трябва да се почиства, както и да се следи дали храната е в добро състояние. Непочистената хранилка и застоялата плесенясала или покълнала храна, може да застраши живота на малките певци.

Нека изброим по-точно какво бихте могли да слагате в хранилката: жито, просо, фъстъци и ядки (непечени и на по-малки парчета), хляб, слънчогледови семки ( белени и цели, но пак да са сурови), плодове( ябълки, грозде, банан, сушени плодове)…

Винаги ще има нещо подходящо да дадете на птичките. Грижата и инвестицията около тях не е голяма, но в замяна ще получите любов, доверие и много нови приятели.

Още статии по темата:

КАК ДА ИЗБЕРЕМ МЯСТО НА ХРАНИЛКАТА ЗА ПТИЦИ

ДА ИЗБЕРЕМ ХРАНИЛКА ЗА ПТИЧКИ ЗАЕДНО!

ХРАНАТА Е ЖИВОТ ИЛИ КАК ДА ПОМОГНЕМ НА ПТИЧКИТЕ

ПТИЧКИТЕ И НАШИТЕ ДЕЦА