Има много начини човек да нахрани птичка. Кое ще е най-доброто зависи от много фактори. Тук накратко ще споменем основните неща, които трябва да имате предвид,, когато купувате хранилка, правите си я сами или просто поставяте семенца на избрано от вас място.

хранилка за птици


Хранилките са актуални предимно есента и зимата, когато да си намериш обяд, вече не е лесна работа. Това предполага конструкцията да е здрава, за да устои на вятър, дъжд и сняг. Хубаво е, материала да е дървесина, като с всички изкуствено слепвани плоскости и трябва да се внимава. Лепилата използвани за тези плочи може да са токсични за птичките и да ги разболеят. Същото важи и за байцовете, лаковете и боите. Важно е също, да можете да се зареждате и почиствате лесно.


Ако хранилката е без покрив, ще се навлажнява лесно и може да докара проблеми на посетителите си. Препоръчваме, ако поставяте трохи на прозореца или използвате хранилка тип "тава", да зареждате често, но по-малко. Освен че птичките няма да са с наднормено тегло, ще избегнете и опасните тях за плесени и гъби.


Хранилките с покрив, без склад за храната са сборен пункт на много пернати. Там може да се хранят едновременно повече птички, но пък ще се налага да почиствате по-често.
Хранилките със склад за семенца са най-мързеливи. Пълните резервоара и за доста дълго време и забравяте грижите по зареждане и чистене. При тези хранилки птичките не могат да нагазят гощавката и тя остава чиста. Храната винаги е оптимално количество и е прясна и здравословна.


Нека поговорим и за размера на хранилките. Той зависи от размера на посетителите и. Ние препоръчваме (ако нямате ясна концепция за вида птица, който ще храните), размера и цвета да подберете според вашите предпочитания.


Храненето на птички е чудесен повод, да бъдем малко по-добри.

 

 

Още статии по темата:

ХРАНАТА Е ЖИВОТ ИЛИ КАК ДА ПОМОГНЕМ НА ПТИЧКИТЕ

ПТИЧКИТЕ И НАШИТЕ ДЕЦА

КОГА, С КАКВО И КАК ДА ХРАНИМ ДИВИТЕ ПТИЧКИ

КАК ДА ИЗБЕРЕМ МЯСТО НА ХРАНИЛКАТА ЗА ПТИЦИ