В 41 държави дефицитът заплашва опрашването на културите.

Европа страда от дефицит на пчели, предупреждават британски учени от Университета в Рединг, цитирани от АФП. Според експертите не достигат 13,4 млн. пчелни колонии или 7 млрд. пчели, които да опрашват културите.

Причината за дефицита е бързото развитие в сектора на маслодайните култури в периода 2005-2010 г.

Сега Европа разполага само с 66% от пчелните колонии от които се нуждае, и в половината от проучваните 41 европейски страни няма достатъчно пчели за опрашването на културите. Експертите призовават за спешни действия за запълване на дефицита.

В 22 страни на фермерите се налага да разчитат все повече на диви пчели (немедоносни пчели) и други насекоми. Най-добро е положението в Турция, Гърция и като цяло на Балканите, включително и в България, където пчеларството има здрави традиции, като предлагането посреща поне 90% от нуждите от опрашване.

Най-зле е ситуацията в балтийските страни и във Великобритания, където пчелите успяват да се справят с по-малко от 25% от необходимото опрашване. Във Франция и Германия делът на неопрашените земеделски култури варира от 25 до 50%.

Нарастващата зависимост на фермерите от насекомите за опрашването е доста неприятна заради тяхната уязвимост от интензивното, монокултурно земеделие е казва в изследването.

„Изправени сме пред катастрофа в следващите години, освен ако не действаме сега”, казва Саймън Потс, ръководител на изследването. „Опрашващите насекоми се нуждаят от по-голяма защита. Те са невъзпяти герои на природата, предоставящи изключително важна връзка в хранителната верига на хората, и всичко това го вършат напълно безплатно”, смята той. Според приблизителна оценка от 2009 г. опрашването от насекомите допринася със 153 млрд. евро към световната стойност на реколтата.

През по-миналата година в България по различни причини са измрели 200 000 пчелни семейства.

В САЩ 2013 г. бе белязана с най-голяма загуба на пчелните популации, като тя достига до 50 на сто.
Цялата статия може да прочетете на http://www.monitor.bg/article?id=414004