Градините ни стават все по-подредени и с все повече цветя. Много често забравяме онези малки пълзящи и бръмчащи приятелчета, които са толкова полезни за растенията. Пчели, пеперуди, калинки и други намират нов дом в хотелът за насекоми.

Полезните насекоми обичат да живеят и да отглеждат потомство на места, които са неподдържани и грозни за нас, но са прекрасен дом за тях. Така например една купчина стари загнили листа може да приюти много полезни насекоми, но сериозно ще развали вида на нашия двор. Хитро решение е да настаним всички полезни многокрачковци под един покрив, като им дадем възможност да се погрижат за цветята, тревата и дърветата в двора ни. Малката къщичка, от своя страна може да е допълнение в декорацията на двора, а и със сигурност ще е добър повод за разговор. "Добрите" насекоми не се нуждаят от много, за да помагат в поддържането на двора. Ако отделите малко място, много слънце и сушинка, калинките и много други ще се отблагодарят многократно. Ще имате шанс да опознаете част от тези създания, да видите чудото на техния тих и незабележим труд, да научите децата си да ги разпознават и пазят.
Ето и малко информация за насекомите, които може да приютите в двора си. *Калинките са едни от най-обичаните. Те се хранят с листни въшки. Големи лакомници са, една калинка може да изяде до 8 пъти повече листни въшки от теглото си (край на пръскането срещу листни въшки). Добре защитени са, защото са токсични за другите насекоми, но не и за човека. Даже напротив алкалоидите, които пазят калинката от изяждане биха могли да лекуват силни инфекции, малария и туберкулоза...
*Пчелите опрашват цветята(бръмбарите също, но доста по-непрофесионално).Хранят се с нектар и полен от цветовете на различни растения. В световен мащаб изчезват заради пестицидите, заради замърсяването... не е ясно точно защо, ясно е, че изчезват. Вярно е, че пчелите може да са опасни, но в много от случаите, след като са ужилили умират. Това ги кара сериозно да се замислят, преди да използват жилата си.
Насекомите може да са вредители, но много често забравяме, че може да са полезни за нас и за природата. Ако се научим да ги познаваме и пазим, може някой ден да ни бъдат от полза и да ни станат симпатични.