Ако искате да нахраните птичка, ви трябват птичка и храна, а храната зависи от птичката. Най-добре, да проучите какви птички се подвизават около вашата къща или апартамент. Може да наблюдавате околните храсти и дървета или просто да поровите в Интернет. Ако съседите ви хранят птички, би ви било полезно да споделят опита си. Вие изберете начина. Например подробен и много удобен сайт за птиците в България е: http://www.birdsinbulgaria.org/

Някои птици са широко разпространени и всеядни. С други думи, каквото и да сложите в хранилката, ще бъде харесано и, съответно, изядено.

Типичен представител на всеядните пернати е врабчето. Домашното врабче е разпространено почти по целия свят като предпочита заселените с хора места. Храни се с остатъци от храна, семена, малки насекоми, червеи, хляб, плодове...всичко, което става за ядене. Друг приятел, който обича да живее сред хората, е гълъбът. Той е вегетарианец - предпочита семена, хляб, плодове , кълнове и треви. Опитомява се лесно и би бил чест посетител на вашата хранилка. Това са двата вида птици, които непременно прелитат около дома ви.

Добрата новина е, че дори да нямате предварителна подготовка, нещата пак ще потръгнат. От една страна, защото идва есен и сега е времето на хранилките, а, от друга, защото понякога се получава по обратния ред. Първо се появява хранилката, като подарък от неочаквани гости (вместо стандартната кутия бонбони). А след като я поставите в двора или на терасата, пристигат и птичките.

До тук ставаше дума за хранилка, поставена в двора или на перваза на прозореца. Много благородно би било, ако поставите хранилка в парка или близката гора (още по-благородно би било да не я откраднат). Освен че ще имате повод да се поразходите на чист въздух през зимата, множество птички ще са ви благодарни за помощта. Ако решите да бъде по този начин, ще трябва да направите по-задълбочено проучване, за да може да сте от максимална полза за обитателите на гората (парка). По-дивите представители на птиците си имат строга диета, която спазват. За да не рискувате хранилката да остане без внимание, проучете видовото разнообразие. Занимание, в което вашите деца с удоволствие ще ви съдействат. Може да изглежда сложно и трудоемко, но е истинско удоволствие човек да помогне на толкова крехки създания.

През студените месеци ловците захранват дивите животни, за да оцелеят в трудните зимни условия. Те се нуждаят от тази подкрепа. Същото се отнася и за другите животинки, които са избрали да останат с нас през зимата. Това е тежък сезон за повечето диви обитатели. Ако ние отделим малко време и подадем ръка на природата, то краят на зимата ще бъде ознаменуван с жизнерадотните песни, които внасят усмивки и настроение в ежедневието ни.

Още статии по темата:

ПТИЧКИТЕ И НАШИТЕ ДЕЦА

КОГА, С КАКВО И КАК ДА ХРАНИМ ДИВИТЕ ПТИЧКИ

КАК ДА ИЗБЕРЕМ МЯСТО НА ХРАНИЛКАТА ЗА ПТИЦИ

ДА ИЗБЕРЕМ ХРАНИЛКА ЗА ПТИЧКИ ЗАЕДНО!